Wat weet ik nu eigenlijk van een pruim?
Ja, dat je hem goed nat moet houden als ’t droog is.... Dat weet natuurlijk iedereen! Maar als ik zo naar buiten kijk, heeft mijn pruim (en ook de rest van de tuin) voorlopig geen sproeibeurt nodig!
Dat ze voortkomen uit een heel mooi bloempje, dat wist ik gelukkig ook! Maar verder? Waar moet ik de komende tijd rekening mee houden? Wat zijn dingen die me verbazen? En hoe kan ik jullie nog iets leren?
Ik ging op onderzoek uit;
Op Wikipedia kwam ik erachter dat er ruim 29 pruimen ‘rassen’ bestaan. Das veel! Daarnaast zijn er nog diverse rassen Japanse pruimen.
Die van mij is een ‘Opal’. Belangrijkste eigenschap van de Opal is dat ze ‘zelffertiel’ zijn. Wat? Ja..zelffertiel, betekent dat ze bevrucht kunnen worden met hun eigen stuifmeel. Handig, we hebben dus geen mannetje nodig! Bovendien is deze soort gezegend met een goede vruchtbaarheid! Als alles goed gaat zal het middelgrote vruchten geven met een paars/rood velletje. Het vruchtvlees is zacht, net als zijn soortgenoten; kersen en abrikozen.
Opmerkelijk!
Pruimen zijn niet alleen lekker….ze blijken zoveel antioxidanten te bevatten dat ze goede bescherming bieden tegen kanker. Doordat de antioxidanten vrije radicalen wegnemen die in het lichaam door cellen worden geproduceerd, kan de schade in het DNA (die kan leiden tot de vorming van kanker) voorkomen worden. Bovendien bevatten pruimen ook nog veel vitamine C en D, zijn ze een bron van ‘potassium’ wat kan helpen de bloeddruk te verlagen en ze bevorderen de stoelgang. Daarnaast bieden antioxidanten ook nog eens bescherming tegen hart- en vaatziekten. Jeetje, pruimen zijn goed zeg!
Je kunt pruimen natuurlijk gewoon uit de hand eten, maar je kan er nog veel meer lekkers van maken. Zo kun je er o.a. jam, moes en saus mee maken en je kunt er taarten en cake van bakken. Nou is koken niet mijn sterkste punt, dus.... ‘last but not least’, gelukkig ook iets gevonden dat meer bij mij past; Likeur van pruimen! Schijnt ook heel goed te pruimen te zijn! Ik heb het recept ….en een doel!
Tot zover is het allemaal leuk en aardig en erg boeiend, maar hoe verder ik mij verdiep in de verzorging van pruimen hoe saaier het wordt! Als ik een echte pruimenverzorgster wil worden moet ik er nog een hele studie aan wagen, jeetje, daar komt een hoop bij kijken! Ik noem maar even; snoeiwonden verzorgen met entwas of wondbalsem, vruchtuitdunning, bacteriekanker en loodglans, rupsen die wormstekigheid veroorzaken..HELLUP! Waar ben ik aan begonnen..?
En dan durven sommige sites nog te zeggen dat een pruimenboom gemakkelijk te onderhouden is…Ik denk dat ik het nog maar even laat bezinken. Aangezien we al in de pluktijd zitten, zal het de komende tijd toch vooral pappen en nathouden zijn!
Nog wel even een supergoede tip die ik tegenkwam op het web;
‘Waar let ik op bij het kopen van pruimen?’
Kies steeds stevige pruimen, maar bij lichte vingerdruk mag de vrucht iets meegeven. (Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten